Stellantis: valse doorstart voor vernieuwde 1.2 PureTech motor – Autointernationaal.nl (2024)

Door Toralt Deinum Tevredenheidresultaten

Met het vervangen van de distributieriem door een ketting moet de vernieuwde 1.2 PureTech motor van autoconcern Stellantis alsnog een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid gaan opbouwen. Toch maakt ook het herziene 3 cilinder turboblokje een valse start. Sinds zijn introductie in 2023 in de Peugeot 3008 en 5008 heeft de motor, die voortaan voorzien is van mild hybride techniek, enkele kinderziektes ondervonden.Stellantis was daardoor genoodzaakt om alweer een paar updates door te voeren.

Op papier heeft de vernieuwde 1.2 PureTech motor met milde hybridisatie, die laat in de verkoop carrière van de oude Peugeot 3008 en 5008 werd gelanceerd, een mooie commerciële toekomst. Beetje bij beetje hebben veel modellen van de Stellantis Groep deze nogal innovatieve motor, die kortstondig elektrisch rijden mogelijk maakt, overgenomen. Om de mogelijkheid om een paar kilometer emissievrij af te leggen, die uiterst zeldzaam is voor een mild hybride voertuig, te kunnen bieden, werkte het Frans/Italiaanse bedrijf samen met Punch Powertrain aan een ietwat ongebruikelijke versnellingsbak met dubbele koppeling. Dit type transmissie is populair geworden dankzij Volkswagen. Maar ondanks dat de versnellingsbak van Stellantis en Powertrain ook over een dubbele koppeling beschikt, lijkt hij qua werkingswijze totaal niet op de bekende DSG unit. Bij de aandrijflijn die debuteerde in de Peugeot 3008 en 5008 vinden we een enkele as, waardoor het niet mogelijk is om een andere versnelling vooraf te selecteren.

Stellantis: valse doorstart voor vernieuwde 1.2 PureTech motor – Autointernationaal.nl (2)

De ontwikkeling van de transmissie van Stellantis en Punch Powertrain bleek zeer complex. Het is dan ook niet verrassend dat de mild hybride aandrijflijn waar hij onderdeel van uitmaakt al diverse keren het onderwerp is geweest van verschillende correcties. Stellantis spreekt liever van “modificaties”. Om die aan te kunnen brengen bij reeds afgeleverde exemplaren van de Peugeot 3008 en 5008 (en later ook van de gerestylede versies van de 208 plus 2008 en de Citroën C5 Aircross) moest een grote terugroepactie op poten gezet worden. Waarschijnlijk zullen ook bezitters van een Opel Corsa of Grandland zich bij de dealer moeten melden voor een serie aanpassingen aan de mild hybride aandrijflijn.

De lijst met geplande interventies, pardon modificaties, is behoorlijk lang. Soms gaat het zelfs zover dat de transmissie compleet wordt vervangen. Maar Stellantis claimt dat dit slechts in 0,01 procent van de gevallen nodig zal zijn. De omvang van de uit te voeren werkzaamheden is afhankelijk van het serienummer van het voertuig. Het vervangen van de 48 Volt tractiebatterij is daarom slechts in ongeveer 0,02 procent van de gevallen gepland. Die van de omvormer, die verantwoordelijk is voor het aansturen van de elektromotor, zou slechts bij 0,6 procent van de modificaties moeten plaatsvinden, en die van de gelijkstroomomvormer zou strikt beperkt blijven tot een waarschijnlijkheid van 0,004 procent. Daar staat tegenover dat twee derde van de auto’s met de nieuwe mild hybride aandrijflijn extra beschermingsmateriaal krijgt op het voorkomen dat leidingen van de motor contact maken met de linker voorwielophanging. Deze aanpassing, waarvoor geschoolde monteurs nodig zijn, komt het vaakst voor. Ook staat het reinigen van de connectoren van de versnellingsbakcomputer gepland. De rest van de werkzaamheden omdat updates van verschillende soorten software. De arbeidstijd kan dus sterk variëren, van circa 30 minuten tot ruim 9 uur als de versnellingsbak van een Peugeot, Citroën of Opel vervangen moet worden. Stellantis heeft de terugroepactie niet aan de grote klok gehangen en probeert alle aanpassingen uit te voeren wanneer de voertuigen sowieso naar de werkplaats gaan.

Stellantis: valse doorstart voor vernieuwde 1.2 PureTech motor – Autointernationaal.nl (3)

Stellantis houdt onder de pet dat er daarnaast sprake is van een ‘verborgen’ corrigerende terugroepactie. Die richt zich op de omvormer van de versnellingsbak met dubbele koppeling. Die blijkt soms “niet-conform” de kwaliteitsnormen van Stellantis te zijn. De interventie bestaat uit het vervangen van de omvormer, wat ongeveer 2 uur en 30 minuten duurt.Ten slotte werd zeer onlangs een eerste officiële terugroepactie gelanceerd, uitsluitend voor de Peugeot 208 en de Opel Corsa. Daarmee wil Stellantis aanpassingen aan de koppelingen doen. Die zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de transmissie op het verkeerde moment voor een ‘vrijloop’ modus kiest. Het probleem houdt verband met een onjuiste kalibratie van de motorregeleenheid (MCU). Om dit te verhelpen dient een ​​softwarematige herprogrammering van de elektronische box geïmplementeerd te worden. Het modificatie duurt 25 minuten.

De 1.2 PureTech unit zonder mild hybride techniek heeft ook een distributieketting in plaats van een riem gekregen. Stellantis spreekt daarom van een “Gen3” motor. De krachtbron vertoont tot nu toe geen kuren (en dat is vanuit PureTech perspectief al heel wat), maar bij exemplaren die tot 30 januari zijn geproduceerd, is de magneetklep van de oliepomp vervangen. De driecilinder beschikt ook over een nieuwe turbo met variabele geometrie. Verder werkt de motor voortaan volgens de Miller-cyclus. Deze laatste vertraagt ​​het sluiten van de inlaatkleppen meer dan normaal om zo het benzineverbruik te verminderen.

Stellantis: valse doorstart voor vernieuwde 1.2 PureTech motor – Autointernationaal.nl (4)

We kunnen dus al met al spreken van een grondig herzien motorblok. Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de wijzigingen de vele tegenslagen waarmee zijn voorganger kampte, zullen voorkomen. De oude 1.2 PureTech unit, geboren in 2012, onthulde pas na een bepaalde tijd zijn gebreken. De distributieriem is in ieder geval geen garantie voor robuustheid gebleken. Veel klanten hebben bij wijze van spreken een maagzweer aan deze motorellende overgehouden. De 1.2 PureTech krachtbron behaalde verschillende ‘Engine of the Year’ titels, maar zal vooral de geschiedenis in gaan vanwege ernstige betrouwbaarheidsproblemen.

Citroën Opel Peugeot PureTech Stellantis

Stellantis: valse doorstart voor vernieuwde 1.2 PureTech motor – Autointernationaal.nl (2024)
Top Articles
Evil Dead Rise Showtimes Near Quality 10 Powered By Emagine
4513 Farm Lake Dr, Myrtle Beach, SC 29579 - MLS 2416819 - Coldwell Banker
Knoxville Tennessee White Pages
Hotels
Yogabella Babysitter
Wordscapes Level 5130 Answers
Winston Salem Nc Craigslist
Manhattan Prep Lsat Forum
Recent Obituaries Patriot Ledger
Is Csl Plasma Open On 4Th Of July
27 Places With The Absolute Best Pizza In NYC
Flat Twist Near Me
Our History | Lilly Grove Missionary Baptist Church - Houston, TX
Ap Chem Unit 8 Progress Check Mcq
Audrey Boustani Age
Oxford House Peoria Il
Ts Lillydoll
Enterprise Car Sales Jacksonville Used Cars
Blackwolf Run Pro Shop
25Cc To Tbsp
Craigslist Pinellas County Rentals
Our History
Indystar Obits
Dcf Training Number
Greenville Sc Greyhound
Wnem Tv5 Obituaries
Apartments / Housing For Rent near Lake Placid, FL - craigslist
City Of Durham Recycling Schedule
Mta Bus Forums
Mjc Financial Aid Phone Number
Mawal Gameroom Download
2015 Chevrolet Silverado 1500 for sale - Houston, TX - craigslist
Adecco Check Stubs
Powerball lottery winning numbers for Saturday, September 7. $112 million jackpot
D3 Boards
Why Gas Prices Are So High (Published 2022)
Otter Bustr
When His Eyes Opened Chapter 2048
Dying Light Nexus
Walgreens Agrees to Pay $106.8M to Resolve Allegations It Billed the Government for Prescriptions Never Dispensed
If You're Getting Your Nails Done, You Absolutely Need to Tip—Here's How Much
Unblocked Games Gun Games
22 Golden Rules for Fitness Beginners – Barnes Corner Fitness
Brother Bear Tattoo Ideas
Deezy Jamaican Food
Adams-Buggs Funeral Services Obituaries
Anonib New
Craigslist.raleigh
Att Corporate Store Location
Scholar Dollar Nmsu
Guidance | GreenStar™ 3 2630 Display
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5495

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.